Bedrijfsovernames -5 redenen

Waarom opgericht?

De 5 redenen om het BedrijfsovernameRegister op te richten

 


                                                                                                                

1. Nederland overspoeld door de grootste bedrijfsovernamegolf ooit! (onderzoek EIM)

Er komen binnen 10 jaar bijna 2x zoveel bedrijven te koop als voorheen. Mede dankzij de vergrijzing loopt dit aantal op tot 200.000 bedrijven (dit is ongeveer 1 op de 4 bedrijven in Nederland). Voor veel ondernemers betekent dit waarschijnlijk een langere verkooptijd, een lagere verkoopprijs, of in het slechtste geval, een onverkoopbaar bedrijf.

2. Bestaande databanken moeten sterk worden verbeterd. (onderzoek KvK) 

Alle bedrijfsovername databanken bedienen gezamenlijk slechts 3% van de markt (berekening gebaseerd op basis van KvK onderzoeken uit 2009). Ze leveren blijkbaar niet wat de meerderheid van ondernemend Nederland van databanken verwacht. Profielen zijn ongestructureerd, verouderd en de belangen van partijen achter databanken zijn onduidelijk.

3. Via bestaande databanken kunnen ondernemers niet actief een koper voor hun bedrijf vinden
Op bestaande databanken kan een ondernemer zijn bedrijf wel (betaald) te koop aanbieden. Maar daarna heeft hij geen enkele invloed meer op het vinden van een koper. Hij is geheel afhankelijk van anderen die komen kijken in de databank. Ondernemers zouden zelf actief het gaspedaal en stuur moeten kunnen bedien bij het zoeken naar een koper

4. Zichtbare belangenverstrengeling bij bestaande databanken.

Verkopers (en soms ook potentiŽle kopers) betalen meestal veel geld aan de databanken. Waarom staat hun bedrijfsprofiel dan naast storende reclame banners die potentiŽle kopers verleiden om de website te verlaten? Waarom worden contactgegevens van klanten soms voor acquisitie doeleinden verstrekt aan ďpartners

5. Bedrijfsmakelaars zijn minder geschikt voor kleine ondernemers (onderzoek KvK) 

Een bedrijf verkopen is een ingewikkeld en arbeidsintensief proces. Bedrijfsmakelaars leveren hier hoogwaardige dienstverlening voor met bijpassende hoge uurtarieven (+/- 150 euro per uur). Dit sluit uitstekend aan aan bij grotere bedrijfsovernames met hoge overnameprijzen. Maar 90% van de bedrijfsovernames is klein en dan kan het niet uit. Zo'n 50% van het werk van een bedrijfsmakelaar bestaat uit 'het vinden van een koper'. En zelfs daar is zijn rol beperkt; hij wil niet gaan 'leuren' met uw bedrijf. Ondernemers kunnen dus beter zelf actief een koper vinden (en dan naar de bedrijfsmakelaar voor de formaliteiten).