Onderzoek:
Jaarlijks kunnen 20.000 stoppende ondernemers hun bedrijf toch verkopen.

Bron: Lex van Teeffelen i.s.m. KvK

Jaarlijks worden in Nederland 10.000 bedrijven verkocht. Maar volgens onderzoek in opdracht van de KvK sluiten per jaar ook 20.000 verkoopbare bedrijven hun deuren. Dat kost NL 15 miljard per jaar, meer dan 100.000 banen en deze 20.000 ondernemers veel geld.

Samenvatting: Er circuleren 2 belangrijke misverstanden rond bedrijfsoverdrachten.

1. Alleen goedlopende bedrijven zijn te verkopen. Dat klopt niet
Onderzoek in 4 EU landen laat zien dat de helft van alle verkochte bedrijven minder goedlopende bedrijven zijn. Dat is ook goed te verklaren. Als een koper mogelijkheden ziet om een bedrijf snel te vernieuwen, dan zijn juist de minder goedlopende bedrijven interessant, immers die zijn goedkoper in aanschaf. 

2. Kleine bedrijven zijn niet interessant zijn voor kopers. Ook dat is vrij overtuigend weerlegd door wetenschappers.
Bezwaren dat de kleine onderneming veel te afhankelijk is van de ondernemer gaan niet op voor de koper, die juist graag een klein overzichtelijk bedrijf wenst over te nemen. Dit bezwaar wordt ook ondervangen doordat steeds meer oude eigenaren nog enige tijd in het bedrijf actief blijven. 

Veel meer bedrijven dan algemeen gedacht, komen in aanmerking voor opvolging en verkoop. Daaronder valt ook een deel van de bedrijven dat wordt opgeheven, hoewel eigenaren die optie vaak niet overwegen. In 2011 betrof dat 34% van alle opheffingen, een kleine 20.000 bedrijven.

Bron: Lex van Teeffelen i.s.m. KvK
Jaar: 2015
Volledig rapport: Groeiende impact van bedrijfsopvolging  op de Nederlandse economie  cloud_download