'Ik wil mijn bedrijf verkopen'

Een ondernemer die zegt ‘ik wil mijn bedrijf verkopen’ heeft daar altijd een logische reden voor. Er is (vaak) niks mis met het bedrijf. En ook niks mis met de ondernemer. Maar de ondernemer en bedrijf passen niet meer bij elkaar. Je bedrijf verkopen is dan een logische stap.

Bij BedrijfsovernameRegister zien we 5 redenen om je bedrijf te verkopen

1. Leeftijd
Nederland vergrijst. Dus veel ondernemers willen hun bedrijf verkopen omdat ze met pensioen gaan.

2. Persoonlijke omstandigheden
Meestal zijn dat medische omstandigheden van de ondernemer. Maar kan ook een privé situatie zijn waardoor de ondernemer het bedrijf niet kan voortzetten (kinderen, een zieke partner of ouders die mantelzorg nodig hebben).

3. Andere ambities
Wie een bedrijf van 0 opbouwt (en groeit) vraagt zich na 5-10 jaar af: wil ik dit nog 10 jaar doen? Soms kan met een mooie baan krijgen. Of de ondernemer heeft meerdere bedrijven heeft en dit niet kan combineren. Of je hebt het bedrijf van ouders overgenomen. Maar na een paar jaar blijft dat het niet echt jouw ding is.

4. Het bedrijf kan wel groeien maar de ondernemer wil /kan dat niet
(Bijna) ieder klein bedrijf heeft potentie om te groeien. Maar dat kost tijd, geld, energie en een andere rol van de ondernemer. Soms is een andere ondernemer er meer geschikt voor. Het bedrijf verkopen is dan een logische stap.

5. Geen personeel (meer) kunnen vinden
Sommige bedrijven zijn voor hun omzet afhankelijk van personeel. Zeer bij kleine bedrijven met enkele medewerkers betekent het wegvallen van medewerkers dat de ondernemer het vaak (weer)zelf moet opvangen. Het bedrijf verkopen aan een andere ondernemer kan dan een logische stap zijn.

Uw bedrijf verkopen via BedrijfsovernameRegister?

Sinds 2009 helpen wij MKB-ondernemers in begrijpelijke taal een koper voor hun bedrijf te vinden.

- Anoniem
- Professioneel
- Betaalbaar

EVEN KLANKBORDEN? BEL 085 303 1278

Ontdek of we al een koper voor u hebben

Vrijblijvend proberen? 

Je mag je bedrijf verkopen (geen haast)

Onze belangrijkste tip? Begin op tijd om een koper te zoeken. Want je kunt binnen een maand een koper vinden. Maar het kan ook twee jaar duren. Niemand kan dat voorspellen als die een klein bedrijf verkoopt. En als je geen haast hebt om je bedrijf te verkopen, zijn gesprekken met kopers ook ‘relaxed’. Je hoeft niks, je mag je bedrijf verkopen.

Snel je bedrijf verkopen

Soms zijn er omstandigheden waardoor je bedrijf verkopen een haastklus wordt. Dat zijn vaak persoonlijke omstandigheden (zie boven). Maar ook het moeten verlengen van een huurcontract, de groei van een je andere bedrijf of benodigde investeringen of onverwacht vertrekkend personeel maken een snelle verkoop van je bedrijf noodzakelijk. De ‘gedroomde overnamekandidaat’ haakt last minute af.Dat kan een kind of een medewerker zijn aan wie je het bedrijf zou verkopen. Maar ook een kandidaat waarmee je al heel ver bent en die het bedrijf toch niet koopt. Bijvoorbeeld omdat hij de financiering niet rond krijgt of het toch een te grote stap vindt.

Je bedrijf verkopen in 3 stappen

Een (klein) bedrijf verkopen gaat in 3 stappen in onderstaande volgorde. Bij grote bedrijven kan die volgorde wijzigen. Maar bij een klein bedrijf verkopen is ons advies onderstaande volgorde.

Stap 1 Je bedrijf verkopen?

Dan moet je een koper vindenJe bedrijf verkopen, lukt alleen als je een koper weet te vinden. Hoe groter een bedrijf is hoe makkelijker het is om een koper te vinden. Als he bijvoorbeeld de de Hema wilt verkopen, zijn er maar een aantal kandidaten die dat kunnen. Die kun je makkelijk vinden, bellen en in gesprek gaan. Maar bij een klein bedrijf is de ‘kopers doelgroep’ vaak niet zo helder. Je moet dan je bedrijf anoniem en professioneel te koop zetten zodat kopers jou vinden.Je gaat dan met meerder kandidaten in gesprek, maar ook meerdere van die gesprekken lopen op niets uit. Dat kost dus tijd en hoe lang is onvoorspelbaar, zelf voor ons met 15 jaar ervaring en alle data

Stap 2 Heb je een mogelijke koper? Dan moet de waarde worden bepaald

Het slechte nieuws….je kunt als verkoper alle theoretische modellen voor een waardebepaling gebruiken. In de praktijk bepaalt de koper hoeveel het bedrijf waard is. Op basis van aangeleverde cijfers zal hij berekenen hoeveel hij het bedrijf waard vind.

Bijv. Je hebt een dameskledingwinkel met 2 medewerkers en een huurpand. De ene koper neemt het bedrijf over en zet het in huidige vorm voort. De andere neemt de winkel oven maar wil andere merken gaan verkopen en het liefst zonder personeel omdat hun twee kinderen in de winkel komen werken. De tweede kandidaat wil dus minder voorraad overnemen, denkt dat ie een deel van de klanten gaat verliezen en moet mogelijk personeel ontslaan met bijkomende kosten…

De tweede kandidaat heeft dus een veel lagere ‘waardebepaling’ dan de eerste kandidaat. Het verschil in waarde heeft niks met jouw bedrijf te maken. Maar met de kandidaat.

Stel dat dit je enige kandidaat is. Ga je je bedrijf verkopen aan de tweede kandidaat? Met slechtere overnamecondities? Hoeveel haast heb je? Welke alternatieven heb je? De keus is aan jou.

Stap 3 de formaliteiten

Bij stap 2 is je accountant vaak al aangehaakt. Die zal je ook helpen met stap 3, de formaliteiten. Je bent niet zijn eerste klant die zijn bedrijf verkoopt. Hij ken je fiscale situatie en hij heeft een netwerk van betrouwbare experts (zoals bijv. een jurist).

 

Uw bedrijf verkopen via BedrijfsovernameRegister?

Sinds 2009 helpen wij MKB-ondernemers in begrijpelijke taal een koper voor hun bedrijf te vinden.

- Anoniem
- Professioneel
- Betaalbaar

EVEN KLANKBORDEN? BEL 085 303 1278

Ontdek of we al een koper voor u hebben

Vrijblijvend proberen? 

 

Je bedrijf verkopen? Dit zijn veel gestelde vragen

Klein bedrijf verkopen?
Slechtlopend bedrijf verkopen?
Bedrijf verkopen zonder personeel?
Bedrijf verkopen met vastgoed?